Tips om rugpijn in een bureaustoel te voorkomen

Bureaustoel ondernemersblad.nl

Als je langdurig in een bureaustoel zit, zonder rust,- of rekpauzes, kun je al snel merken dat je last krijgt van rugpijn en spierspanningen. Hierdoor is het belangrijk om tijdens de werkdag genoeg pauzes te nemen en te blijven bewegen, om te voorkomen dat je je rug in dezelfde positie houdt. Onze partners van Spinalis, ergo-specialisten, geven jouw hieronder tips om je houding te verbeteren terwijl je in een bureaustoel zit. 

Behoud een goede houding

Zorg er allereerst voor dat de rug goed aansluiting vindt met de rugleuning van de stoel. Plaats een kussentje in de rugholte om ook hier genoeg ondersteuning te ervaren. Houd de armen tussen 75 en 90 graden gebogen (als dit niet mogelijk is, probeer dan de stoel iets te verstellen) en houd de knieën gelijk met de heupen of iets hoger. De voeten moeten plat de grond kunnen raken. Is dit niet mogelijk? Maak dan gebruik van een ​​voetensteun. Ten slotte; Hoewel het verleidelijk kan zijn om onderuit te zakken, zul je toch echt je best moeten doen om de schouders recht te houden. 

Onderuit zakken

Velen van ons maken zich schuldig aan het onderuit zakken achter onze bureaus. Deze houding kan onze ruggengraat echter erg overbelasten. Het vermijden van de verleiding om onderuit te zakken, door middel van (bijvoorbeeld) een ergonomische bureaustoel, voorkomt rugpijn en schade aan de ruggengraat. Het zorgt ervoor dat je de werkdag langer kunt volhouden in een rechte en actieve positie.

Neem regelmatig pauze

Helemaal geïnstalleerd en klaar om uren zo te blijven zitten? Toch is het niet goed om lang in dezelfde houding te blijven. Dit komt doordat een statische houding leidt tot vele spierbelastingen met als gevolg rugpijn. Hoewel het moeilijk te onthouden kan zijn (vooral als je het druk hebt), is het nuttig om elk half uur even te strekken en rond te lopen. Zelfs als je alleen maar naar de keuken loopt om water bij te vullen. Dit verhoogde bewegingsniveau zorgt voor een gezonde doorbloeding en verbetert het comfort en de productiviteit. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *