Webshop logistiek: wat is dat precies?

Webshop logistiek

Webshop logistiek, ook wel e-commerce logistiek genoemd, is een belangrijk aspect van iedere webshop. Als eigenaar van een webshop weet je dat het verzenden van de juiste artikelen een tijdrovend klusje kan zijn. Daarbij wil je de foutmarge natuurlijk zo laag mogelijk houden en komen aspecten als kosten en efficiëntie om de hoek kijken.

Wat is webshop logistiek?

Webshop logistiek is meer dan alleen het afleveren van een pakketje. Veel mensen denken bij webshop logistiek aan het picken van orders uit het magazijn en de verzending, maar voordat het product in het magazijn ligt gaan er nog enkele stappen aan voor af. Hoe komt het product in het magazijn? Hoe levert jouw leverancier de producten aan? Zit er wel of geen barcode op de producten? Hoeveel producten komen er te liggen? Wat is de doorlooptijd van het plaatsen van een bestelling tot het moment dat je voorraad inzichtelijk is in je webshop? Om de webshop in goede banen te kunnen leiden en de klanten tevreden te houden is webshop logistiek dus van groot belang. 

E-commerce is meer dan logistiek

Hoewel logistiek misschien wel het meest belangrijke onderdeel bij het beheren van een webshop is, ben je er met alleen een sterke logistieke afdeling helaas nog niet. Marketing, inkopen en het managen van je medewerkers zijn ook cruciaal om je webshop te laten groeien. 

Uit welke onderdelen bestaat webshop logistiek?

De basis van webshop logistiek bestaat uit 5 stappen die we hieronder voor je op een rijtje zetten:

  • Inslag
  • Opslag
  • Voorraad management
  • Orderverwerking
  • Verzending

Hoe kun je makkelijk de logistiek van je e-commerce onderneming beheren?

Wanneer het aantal bestellingen stijgt, dan neemt ook het logistieke proces meer aandacht en tijd in beslag. De kans op complicaties tijdens het proces wordt steeds groter. Het systeem kan de hoeveelheid bestellingen niet meer aan, het magazijn is te klein  of is er onvoldoende personeel aanwezig. Er zijn tal van factoren die het logistieke proces beïnvloeden. Het is dus belangrijk dat alles naadloos in elkaar past en de medewerkers perfect met elkaar samen kunnen werken. Wanneer de inpakkers moeten wachten op orders die nog niet gepickt zijn, verliest je tijd en dus geld. 

Automatiseren helpt je groeien

Om het logistieke proces zo gladjes mogelijk te laten verlopen is het belangrijk om te investeren in een Warehouse Management System. Hiermee kun je heel gemakkelijk de logistiek van je webshop beheren. Deze systemen bieden een allesomvattende oplossing die jouw webshop logistiek naar een hoger plan tillen. Een goed voorbeeld van een Warehouse Management System is MontaWms.com/nl. Een goed georganiseerd logistiek proces zorgt voor tevreden klanten, efficiëntie én minder kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *