Contracten opstellen, hoe doe je dat? 

Er worden tegenwoordig veel contracten opgesteld. Voor bijna alles is er al een contract opgesteld. Waarschijnlijk zijn er ook een boel contracten die jijzelf hebt ondertekend. Maar hoe kan je nou zelf een contract opstellen? 

Schriftelijk- of mondeling contract? 

Het is een optie om een contract mondeling op te stellen. Maar het is een stuk beter en duidelijker voor alle partijen om dit schriftelijk te doen. Het is dan ook de meest voorkomende manier om het schriftelijk te doen. Dan kunnen de beide partijen namelijk teruglezen wat er is afgesproken. Op deze manier voorkom je verwarring en kunnen conflicten tegengehouden worden. Daarnaast is het ook lastig om het te bewijzen. Want dan is het jouw verhaal tegen die van de andere partij. Dit betekent dus dat je het niet kan bewijzen. Het is dan ook een grote aanrader om een contract schriftelijk op te stellen. 

Zelf een contract opstellen

Vroeger was het nodig om een advocaat in te schakelen om een contract op te stellen. Dan ben je zo een flink bedrag kwijt. Contracten worden nog steeds door advocaten opgesteld, maar dit is eigenlijk niet meer nodig. Een contact kan je goed zelf opstellen, het kan soms alsnog een ingewikkelde klus zijn. Dan kan je natuurlijk altijd hulp vragen bij het opstellen van een contact. Maar bij een eenvoudig en geen maatwerk contact kan je dit altijd zelf proberen. 

Wat moet er allemaal in een contract staan? 

Het verschilt natuurlijk per contract wat erin moet staan. Maar er zijn altijd verschillende elementen die handig zijn om erin te zetten. Zoals de namen van de betrokken partijen, dan kan je gemakkelijk terugzien met wie je precies de overeenkomst hebt opgesteld. Maar ook de duur van het contract is goed om te vermelden, deze duur kan namelijk erg verschillen en daarom ook verstandig om dat af te spreken. Het contract stel je natuurlijk niet voor niks op, vaak moet er dan ook een onderdeel in over de aansprakelijkheid en hoe dit geregeld is. Een ook erg belangrijk onderdeel is de afspraak over het opzeggen van het contact, wanneer is het mogelijk om je te ontbinden van het contact. Dit heeft vaak te maken met dat een partij de afspraken niet is nagekomen, die wel in het contact staan. 

Tot slot is het natuurlijk erg belangrijk dat alle betrokken partijen de overeenkomst ondertekenen. Dit wordt vaak gedaan door middel van een paraaf op elke pagina van het contact. Met op het einde van het contract een handtekening. Door middel van die paraaf op elke pagina kan in de toekomst aangetoond worden dat de partijen inderdaad elke pagina hebben gelezen. 

Het is dus zeker mogelijk om een contact zelf op te stellen, hiermee kan je veel geld besparen. Echter zijn er wel verschillende elementen waar je rekening mee moet houden. Het contract moet dan ook juridisch goed in elkaar zitten. Maar niks is onmogelijk, dus het kan niks kwaad om het gewoon zelf te proberen! Vaak kan je een contract ook nog laten controleren door een externe partij. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *