Mag je iemand ontslaan tijdens ziekte of een burn-out?

Stel je voor dat je thuis zit met een burn-out en dan krijg je ook nog eens te horen dat je ontslagen bent. Dat is natuurlijk een hele vervelende situatie. De persoon bevindt zich al in een vervelende situatie en ontslag helpt niet bij het herstel. Dit is niet altijd toegestaan, maar helaas komt het nog wel eens voor. In deze blog zullen wij uitleggen wat je kunt doen als je ontslag krijgt tijdens ziekte of burn-out en wat de ontslagvergoeding inhoudt.

Wat is een burn-out?

Mensen met een burn-out hebben te maken met klachten die kunnen optreden door bijvoorbeeld veel stress op het werk. Een burn-out zorgt voor totale uitputting en prestaties kunnen bij de persoon hierdoor verminderen. Mensen die in de situatie van een burn-out verkeren voelen weinig tot geen eigenwaarde. Door dit alles kan de persoon afwezig zijn in het werkveld voor een langere tijd. Deze gehele situatie kan invloed hebben op werk, maar ook zeker op de thuissituatie. 

Ontslag tijdens ziekte of burn-out

Heb je ontslag gekregen, terwijl je in een burn-out zit? Kijk dan eens goed naar de algemene regels. Die kan je terugvinden in de Wet Verbetering Poortwachter. Hierin is terug te vinden dat werkgever verplicht zijn de werknemer te helpen om te re-integreren binnen het bedrijf. Dit is om ervoor te zorgen dat de werknemer weer volledig herstelt het bedrijf in kan gaan en zo snel mogelijk weer aan het werk gaat. Wanneer dit niet is gedaan mag de werkgever niet zomaar ontslag geven. Er moet dus alles aan gedaan zijn. 

Wanneer de werkgever er wel voor kiest om je te ontslaat terwijl je ziek bent of in een burn-out zit, dan moeten zij hiervoor een hele goede reden hebben en dit kunnen beargumenteren. Een goede reden kan zijn vanwege economische omstandigheden, een arbeidsverhouding die niet helemaal lekker loopt, of een situatie van een langdurige arbeidsongeschiktheid. De werkgever kan hier dan wel recht op hebben, waardoor ze bij het UWV hiervoor toestemming kunnen aanvragen.

Ontslagvergoeding

Zoals hierboven benoemd heb je in de meeste gevallen recht op een ontslagvergoeding. Een ander woord hiervoor is ook wel een transitievergoeding. Dit wordt uitgekeerd aan de werknemer door de werkgever. Het bedrag dat de werknemer krijgt, zorgt ervoor dat de werknemer kan zoeken naar nieuw werk of ervoor kan kiezen om een opleiding te volgen. De hoogte van de transitievergoeding die de werknemer krijgt, wordt bepaald door factoren zoals het aantal dienstjaren dat de werknemer in dienst is en het bruto maandsalaris. Ook zit er een maximum aan wat uitkomt op € 84.000.

Het recht op een transitievergoeding is er pas als je langer dan twee jaar in dienst bent geweest binnen het bedrijf. Op het moment dat dit korter is dan twee jaar, kan je in sommige gevallen alsnog recht hebben hierop. Denk hierbij aan verwijtbaar handelen door de werkgever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *