Risico’s met ondernemen verkleinen dankzij beleggen

airport bank board business

Ondernemen kent risico’s. Veel ondernemers starten vanuit de behoefte naar vrijheid. Maar ondernemerschap kent ook risico’s die kunnen leiden tot minder vrijheid. Denk aan faillissement, of lange werkdagen maken zonder veel inkomsten. Allereerst leidt goed ondernemerschap tot minder risico’s. In dit artikel leggen we de raakvlakken uit tot beleggen en minder risico’s bij ondernemen. Er zijn meer raakvlakken dan je denkt. 

Tip: bij Happy Investors leer je alles over succesvol beleggen voor ondernemers. 

1. Beleggen verkleint risico’s met ondernemen omwille diversificatie

Beleggers moeten denken als ondernemers. Beleggers investeren geld voor de lange termijn in sterke bedrijven. Hierdoor moeten zij in staat zijn om bedrijven te analyseren. Van kansen en bedreigingen tot aan financiële gegevens. Beleggers analyseren ook de markt(ontwikkeling). Dit alles leidt ertoe dat een belegger kan inschatten of een bedrijf wel/niet zal groeien. 

Als ondernemer is het belangrijk om te leren denken als een belegger. Analyseer je eigen bedrijf op kansen en bedreigingen. Analyseer de markt, en analyseer je financiële resultaten. Hoe kan je de winstgevendheid vergroten? Hoe kan je groeien? Hoe kan je risico’s afdekken, zoals de schuldenratio of afhankelijkheid van enkele leveranciers en/of klanten? 

Een ander aspect is dat beleggers altijd diversifiëren. Zij stoppen niet al hun geld in één mand. Iets wat ondernemers vaak wel doen. Zij investeren al hun (spaar)geld in het eigen bedrijf. Succesvolle ondernemers zullen daardoor exponentieel groeien. Maar dit kent ook grote risico’s. Zo is het risico bij ondernemen dat je verliesgevend wordt. Of erger: failliet gaat. En in dat geval ben je veel geld kwijt. 

Verklein risico’s met ondernemen dankzij het diversificatieprincipe van beleggers: investeer ook in andere bedrijven. Of investeer in nieuwe afdelingen die separate inkomsten genereren. 

2. Leren beleggen maakt je een betere ondernemer

Leren beleggen maakt je een betere ondernemer. Hierdoor kan je risico’s bij ondernemen verkleinen. Hierboven hebben we het al gehad over analyseren en diversificatie. Er is echter meer. Ondernemers kunnen risico’s verkleinen door te denken als een belegger. 

Een belegger denkt in termen van rendement. Zij kunnen X geld spenderen. Ze willen het hoogst haalbare rendement tegen acceptabel risico. Stel dat er twee ondernemingen zijn. Onderneming A kent 10% rendement met laag risico. Onderneming B kent 15% rendement met hoog risico. In dit geval kan een belegger 80% investeren in onderneming A, en 20% in B. Als ondernemer kan jij hetzelfde doen. Hoe groot zijn de risico’s bij jouw onderneming? En hoe hoog is het rendement? Kan je dit rendement ook elders realiseren met lager risico? 

Een ander voorbeeld van slim ondernemerschap is slim omgaan met belastingen. Hierdoor kan je risico’s met ondernemen verkleinen.  Een voorbeeld is het aftrekken van zakelijke kosten. Bedrijfsinvesteringen vallen onder zakelijke kosten. Zij kunnen direct van de winst worden afgetrokken. Dit bespaart je 50% belasting. Investeren wordt daardoor aantrekkelijker en goedkoper. Zeker indien het investeringen zijn die het bedrijf op de lange termijn laten groeien. 

En zo zijn er meer manieren om risico’s te verkleinen dankzij beleggen, of te denken als belegger. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *