Naar de boekhouder voor je belastingaangifte?

Bij ondernemen hoort onlosmakelijk: de belastingaangifte.
In december begint het voor veel ondernemers al: de voorlopig aanslag, voor het aankomende jaar. Je betaalt dan ineens of in maandelijkse termijnen alvast belasting voor het jaar dat nog moet komen.

Vanaf januari kun je belastingaangifte te doen over het jaar dat geweest is. De voorlopige aanslag is een gok. Soms moet je nog meer betalen, soms krijg je wat terug.

Als je bedrijfsadministratie eenvoudig is lukt aangifte doen vaak nog wel zelf. Je verzamelt je facturen en je bonnen, optellen, invullen en klaar. Al is het misschien niet meteen duidelijk hoe je je gereden kilometers moet verwerken. En wat bedoelen ze met ‘boxen’? En waarom vragen ze steeds ‘weet u het zeker?’

Bij veel ondernemers slaat op een gegeven moment toch de twijfel toe: vul ik het wel goed in? Mis ik iets? Krijg ik te weinig terug? Of te veel en word ik daar later op aangeslagen? Zulke naheffingen kunnen duur zijn. Je betaalt altijd rente en soms zit er ook een boete bij.

Als je bedrijf wat complexer is, wordt de belastingaangifte ook ingewikkelder. In-, en verkoop van materialen, personeelskosten, in-, en verkoop van tweehandsgoederen, diensten verleend in een ander land wellicht. En bij een kantoor aan huis kan het lastig zijn om te bepalen of die uitgave nu wel of niet als privé gezien kan worden.

Daarom is ‘hulp inschakelen bij het doen van de belastingaangifte’ voor elke ondernemer het overwegen waard. Soms zien ondernemers op tegen de kosten: weer een kostenpost erbij. Maar omdat je boekhouder alle regels goed kent, levert het ook geld op. Daarnaast slaapt het echt veel lekkerder als je zeker weet dat je niet ineens een draai om je oren van de belastingdienst kan verwachten. Mocht er toch eens een probleem zijn, dan kan je boekhouder je bijstaan en adviseren. En denk eens aan de tijd die je bespaart! Niet meer uren besteden aan rekenen en uitpuzzelen wat ze bedoelen met die ene vraag. En nooit meer piekeren aan de keukentafel over die ene moeilijke vraag: ‘Weet u het zeker?’

Je kunt voor je belastingaangifte terecht bij een boekhouder of een administratiekantoor in je eigen omgeving. Veel kantoren hebben hun proces al helemaal geautomatiseerd, zodat je vrijwel alles online kan doen. Dit leggen ze je helemaal uit. Met een app voor het insturen van je bonnen en een koppeling van je zakelijke rekening aan hun systeem is het doen van de tijdrovende boekhouding voor hen een fluitje van een cent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *