Is jouw auto winterklaar?

Ieder jaar is het weer even schakelen tussen de seizoenen door. In de zomer houdt je rekening met een goed werkende airco en genoeg vloeistof voor je ruitenwissers om de vele vliegen te kunnen wegspoelen, in de winter is het belangrijk om te denken aan goede banden en natuurlijk de verwarming. In deze blog gaan we het hebben over verschillende dingen waar je aan kunt denken tijden het wisselen van de seizoenen.

De zomer

Zoals gezegd is het niet alleen belangrijk om je airco goed te laten checken, ook het belang van genoeg ruitenwisservloeistof mag je niet onderschatten. In de zomer is er vaak sprake van droge lucht waardoor vuil en beestjes vaak aan het raam blijven kleven. Dit zorgt voor minder zicht. Dat is natuurlijk iets wat je nooit wilt als bestuurder van je blik op wielen.

Verder zijn er natuurlijk de welbekende zomerbanden. Deze beschikken over een ander profiel dan de variant voor de winter. Hierdoor kun je beter rijden op natte weg oppervlakken en heb je meer grip, ook bij hogere snelheden.

De winter

Vanzelfsprekend zijn winterbanden dus beter geschikt voor de winter. Het profiel van winterbanden is vaak grover en dieper. Hierdoor is het beter bestand tegen winterse omstandigheden. Verder is de verwarming natuurlijk belangrijk. Als je het goed wilt doen check deze dan vooraf. Om goed te kunnen profiteren van de kachel, is het tevens verstandig te controleren of de ramen en deuren goed sluiten. Zodoende kan er minder warmte verloren gaan. Verder is het verstandig om de accu te laten checken. Zeker bij koudere weersomstandigheden kun je last krijgen van verminderde capaciteit. Tenslotte is het verstandig om rekening te houden met het gebruik van de handrem. Wanneer het vriest kan deze vast blijven zitten wanneer je de auto wilt starten. In plaats daarvan kun je de auto beter in de versnelling laten staan bij het parkeren. Natuurlijk moet je dan niet vergeten de koppeling in te trappen tijdens het starten.

Overig

Verder zijn er natuurlijk een aantal dingen die je eigenlijk altijd in de gaten moet houden. Denk bijvoorbeeld aan de oliepeil en de remblokken. Tevens is het belangrijk om de verlichting goed in de gaten te houden. Zoals we ooit geleerd hebben tijdens ons rijexamen, moet je dit eigenlijk vóór iedere rit in de auto checken. Natuurlijk schiet dit er snel bij in, maar het is zeker niet verkeerd om dit als algemene richtlijn te hanteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *